1santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis01.jpg

Spoorhuis Santpoort

The pride of the perfect match

Het project betreft de transformatie en uitbreiding van een spoorhuisje naast station Santpoort-Noord.  Het spoorhuis  wordt aan de ene zijde begrenst door de spoorlijn tussen Amsterdam en IJmuiden en aan de andere zijde door het nationaal park Zuid Kennemerland.


Het pittoreske spoorhuisje is op bijna brute wijze ‘doorboord’ met een groot cortenstalen volume. Aan twee zijden is zo een uitbreiding gerealiseerd met harde lijnen en grote glasvlakken, die zich richten op het omliggende groen.  Het kleine spoorhuis breekt letterlijk door haar oude muren naar buiten en biedt nieuw zicht op het landschap.  Het oude spoorhuisje is binnen  vrijwel ongemoeid gelaten. De restanten van talloze verbouwingen zijn verwijderd, waardoor een puur en eenvoudig gemetseld huisje tevoorschijn is gekomen. Dit oude gedeelte biedt geborgenheid en verbindt tegelijkertijd alle aaneengesloten open ruimten van het huis. Vanuit het midden van het huis ervaar je lange zichtlijnen en verbindt een watervaltrap de verschillende verdiepingen.

In het spoorhuis ontstaan spannende omkeringen tussen binnen en buiten. De buitenzijde van het spoorhuis is het interieur van de eetkamer en de patio lijkt eigenlijk vooral een binnenruimte.  Oude elementen en nieuwe toevoegingen wisselen elkaar verrassend af. Harde materialen ontmoeten de zachte sferen van het oude huisje. In het interieur wordt deze afwisseling voorgezet. Designklassiekers gecombineerd met gevonden voorwerpen, een Perzisch tapijt op het harde onbehandelde beton,  een surfplank naast de eettafel en een reeks opmerkelijke planten door het hele spoorhuisje.

 

In samenwerking met Jeroen van Zwetselaar, ZW6 Interior

 

Beelden: Cornbread Works

categorie:
Transformaties
m2:
100
opdrachtgever:
Particulier
Team:
ZW6, Tervoort
periode:
2009 - 2012
1santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis05.jpg
santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis02.jpg
santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis06.jpg
santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis08.jpg
2doorsnede.jpg
plattegrond.jpg
santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis04.jpg
santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis05.jpg
santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis03.jpg

In een jaren 30 woning wordt een geheel nieuw woonobject gerealiseerd. Binnen de structuur van de bestaande woning kon de door de opdrachtgever gewenste manier van leven niet worden gerealiseerd. Bij deze verbouwing zijn hierdoor slechts woningscheidende muren, dak en voorgevel gespaard. Een geheel nieuw woonhuis is onder het masker van de jaren 30 woning geplaatst.

 

Op de begane grond zijn de woonkeuken en het atelier gesitueerd. Vanuit de wens voor een sterke relatie met de tuin bestaat de achtergevel uit twee openslaande deuren van ieder 3 meter breed. De gehele achtergevel wordt op deze manier opengezet en het atelier gaat volledig op in de tuin.

 

Op de eerste verdieping bevindt zich een open ruimte voor wonen, slapen en baden. Om een relatie te houden tussen het atelier is er een vide aan de voorgevel gesitueerd. In deze ruimte is tevens de trap naar de tweede verdieping geplaatst.  De hiervoor benodigde vrije hoogte voor de trap bevindt zich bij deze woning in de dakkapel.

 

De aaneenschakeling van open ruimte binnen deze woning eindigt in de bibliotheek. De rechte wanden met zo’n 90 strekkende meter boeken vormen samen een gesloten volume dat door de kap heen steekt. De ‘boekendoos’ manifesteert zich aan de buitenzijde als een gesloten dakkapel, waarin de studeerplek is opgenomen met licht van boven.

santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis07.jpg

Meer Transformaties

  • SP2015-Bieb-Neude-2-HiRes_resize.JPG

    Interieur Bibliotheek Utrecht

    categorie:
    Transformaties, Interieur
    m2:
    9000
    opdrachtgever:
    De Bibliotheek Utrecht
    Team:
    Rijnboutt
    programma:
    library, restaurant
    periode:
    2015 - heden
  • 1Zecc_Klushuis_Rolf_FR_Pompstraat_Rotterdam_architec.jpg

    Zwarte parel Rotterdam

    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Studio Rolf.fr
    programma:
    woning en atelier
    periode:
    2008 - 2012
  • 4StJansklooster_zecc_monument_vitens_watertoren_her.JPG

    Watertoren Sint Jansklooster

    locatie:
    Sint Jansklooster
    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    BOEi / Vitens en Natuurmonu...
    programma:
    Uitkijktoren
    periode:
    2007 - 2014
  • appartement_kapel_kerk_monument_utrecht_herbestemmi.jpg

    Woonkapel Utrecht

    categorie:
    Transformaties, Interieur
    m2:
    250
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Thesis Bouw Nieuwegein
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2006 - 2007
  • GAK_gebouw_Zecc_herbestemming_studios_02_resize.jpg

    GAK middendeel

    locatie:
    Amsterdam
    categorie:
    Transformaties, Interieur
    m2:
    10000
    opdrachtgever:
    Steenvastgoed
    Team:
    WdJ, ABT, DPA, Huygen
    programma:
    120 appartementen, lounge
    periode:
    2015 - heden
  • santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis01.jpg

    Spoorhuis Santpoort

    categorie:
    Transformaties
    m2:
    100
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    ZW6, Tervoort
    periode:
    2009 - 2012
  • 2Zecc_Herbestemming_exterieur_Drents_Archief_Assen_R.jpg

    Drents Archief 3.0

    locatie:
    Assen
    categorie:
    Transformaties, Interieur
    m2:
    1200
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf en Dre...
    Team:
    Brands Bouwgroep B.V.
    programma:
    Openbaar archief
    periode:
    2010 - 2012
  • render_10.jpg

    Polygonale Loods Tilburg

    categorie:
    Transformaties, Interieur
    m2:
    1500
    Team:
    EVE
    programma:
    restaurant & foodmarket
    periode:
    2015 - heden
  • SP2015-2eDaalsedijk-HiRes_resize.JPG

    Herbestemming Wagenmakerij Utrecht

    locatie:
    Tweede Daalsedijk
    categorie:
    Transformaties
    m2:
    1200
    opdrachtgever:
    NS-Stations
    Team:
    Except, Aversch, Nieman
    programma:
    multifunctioneel gebouw
    periode:
    2015 - heden
  • 6Herbestemming_wonen_werken-project-23-Herbestemmin.jpg

    Woonkerk XL Utrecht

    categorie:
    Transformaties, Interieur
    m2:
    475
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Rietveld interieurbouw
    programma:
    Transformatie kerk tot ruim...
    periode:
    2007-2009
  • Herbestemming_wonen_werken-project-75-Gymnasiumhous.jpg

    Gymzaalwoning Utrecht

    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Bouwbedrijf Vendrig B.V
    programma:
    woning
    periode:
    2009 - 2010
  • 1NH_hotel_27_.JPG

    Sidewall(k) Utrecht

    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    Gemeente Utrecht
    Team:
    Bouwbedrijf van den Engel
    programma:
    Gevel van hergebruikte stoe...
    periode:
    2012 - 2014
  • 5energieneutraal_monument_enul_driebergen_zecc_part.jpg

    Duurzaam Monument

    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    Particulier / Stichting Duu...
    periode:
    2009 - 2010
  • herbestemming_watertoren_den-bosch_zecc_09.jpg

    Watertoren Den Bosch

    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    BOEi
    Team:
    BAM Utiliteitsbouw, Schakel...
    programma:
    Kantoren & horeca
    periode:
    2011 - 2014
  • crop_hoofdbeeld.jpg

    Open huis Amersfoort

    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Colijn BV
    programma:
    woning
    periode:
    2005 - 2006
  • 1watertoren_monument_transformatie_soest_herbestemmi.jpg

    Woonwatertoren Soest

    categorie:
    Transformaties
    m2:
    280
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Plegt-Vos. Middelkoop
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2002 - 2004