EN

De watertoren staat midden in een beschermd natuurgebied van Natuurmonumenten, De Wieden Overijssel. BOEi, Vitens & Natuurmonumenten hebben het idee opgevat om deze toren te transformeren naar een uitkijktoren. Een spectaculaire nieuwe “route architecturale” brengt je tot op 45 meter hoogte. Boven geven 4 vensters een 360 graden uitzicht over de Wieden.

De reis naar boven begint met een dichte trap, die je naar de eerste verdieping op 4 meter hoogte brengt. Hier sta je in een 24 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen.  De nieuwe trap door de romp van de watertoren is uitgevoerd in hout. Enerzijds om een warme uitstraling te geven als contrast tegen de brute betonnen wanden van de watertoren. Anderzijds om voor Natuurmonumenten een natuurproduct in te zetten zonder enige afwerking. Door het toevoegen van de nieuwe route, naast de bestaande steile trappen, ontstaat er een ruimtelijk samenspel. Waar de oude trap langs de wanden bleef schiet de nieuwe trap kris- kras door de toren ter versterking van de ruimtelijke ervaring. De nieuwe trap brengt je naar 28 meter hoogte op het niveau van de lekvloer, net onder het immense betonnen waterreservoir.

Vanaf deze hoogte ging de oorspronkelijk houten trap in via een smalle ruimte naar boven langs de buitenzijde van het watervat. Nu vertrekt vanaf de lekvloer een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. De trage wenteltrap loopt langs de wanden omhoog  en versterkt de ruimtelijke ervaring van het waterreservoir, het hart van de toren. Je voelt je als bezoeker klein en krijgt een gevoel van de enorme watermassa, die hier vroeger voor waterdruk in de hele regio zorgde. 

Helemaal bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Een deel van de 'deksel' van het watervat is verwijderd om zo een groot bordes te creëren voor groepen en overzicht te krijgen bij het uitkijkpunt.  Door de transparante roostervloer waan je je midden in het waterreservoir. Naast de vier kleine bestaande ramen zijn er vier grote vensters gerealiseerd die het uitzicht op de Wieden compleet maken.  Het publiek maakt een spectaculaire en afwisselende reis naar boven met een prachtig uitzicht als beloning.

De herbestemming van de watertoren en was  een intensief traject. Niet alleen procedureel vanwege het wijzigen van een bestemmingsplan of het wegnemen van gevoeligheden bij omwonenden, die de toren vaak zien als collectief bezit. De watertoren is een rijksmonumenten waardoor het veranderen van het uiterlijk en het ingrijpen in het reservoir gevoelig lagen. De kracht van dit plan zit in een combinatie van uiterste terughoudendheid aan de buitenzijde met een architectonisch statement aan de binnenzijde van de toren.  

projectnaam Watertoren Sint Jansklooster
opdrachtgever BOEi / Vitens en natuurmonumenten
programma transformatie watertoren naar uitkijktoren
periode 2007-2014