1Zecc-Architect_van_het_Jaar_2020.jpg

Architect van het Jaar 2020

Wat een eer! Het publiek heeft Zecc verkozen!

Zecc is verkozen tot Architect van het Jaar 2020. De jury van Architectenweb gaf blijk van waardering voor het brede scala aan projecten, de kwaliteit en relevantie van ons werk voor het vakgebied. Maar het publiek heeft de uiteindelijke winnaar bepaald. We zijn er trots op om deze titel een jaar te mogen dragen!

Aan het begin van de zomer 2020 koos een onafhankelijke jury bestaande architect Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten), ontwikkelaar Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling), architect Dikkie Scipio (KAAN Architecten) en zakelijk directeur/ architect Annemiek Bleumink (Paul de Ruiter Architects) vijf genomineerden. Waarna het aan alle architecten en ruimtelijk ontwerpers in Nederland was om hun stem uit te brengen op hun favoriet en daarmee de winnaar te kiezen. Bekijk hier videoportret van Zecc voor de nominatie Architect van het Jaar 2020

In het juryrapport staat beschreven waarom de jury Zecc nomineerde.
“Eenboom is zo sterk als zijn wortels diep zijn. Voor onze architectuur geldt hetzelfde. Bij Zecc werken we vanuit drie grondbeginselen: wat wij bouwen moet functioneel zijn, ontwikkeld zijn vanuit duurzame principes en tegelijkertijd al je zinnen prikkelen. Die drie uitgangspunten verenigen lijkt vaak een onmogelijke opgave. Maar juist daarin schuilt de kracht van Zecc. Grounded Architecture noemen wij het. Architectuur met een stevige basis. Met diepe wortels. Omdat daaruit de mooiste ideeën groeien.”

Bovenstaande tekst, die op de website van Zecc te vinden is, illustreert de diepe passie dat het bureau heeft voor architectuur en het architectenvak. De genoemde diepe wortels zijn daarbij op meerdere manieren uit te leggen. Het duidt op een brede interesse in hoe het veld zich ontwikkelt. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de ‘beeldborrels’ die het bureau periodiek organiseert en waarbij steeds andere vakgenoten uitgenodigd worden om over hun werk te vertellen. Maar het duidt ook op een diep respect voor de geschiedenis en de gebouwen die daaruit zijn ontstaan. Met veel gevoel voor het karakter daarvan weet Zecc die te transformeren en indien nodig ook uit te breiden.

Met de transformatie van de Werkspoorfabriek in Utrecht (2019), het interieur van de bibliotheek aan het Neude in Utrecht (2020), de transformatie van de Polygonale Loods in Tilburg (2017) en transformatie van Mout in Hilversum (2017) toonde Zecc de afgelopen jaren een groot vakmanschap in de omgang met bestaande gebouwen, en weet het bureau steeds de juiste balans te vinden tussen het behoud van het karakter van het bestaande gebouw en het toevoegen van elementen die de nieuwe functies ondersteunen. Zo blijft de geschiedenis leesbaar maar loopt deze geschiedenis als het ware ook door de toekomst in. De ruimtelijke kwaliteit die het bureau eerder al in kleinere transformaties wist te leggen (Watertoren in Sint Jansklooster, Duurzaam monument in Driebergen) weet het bureau nu succesvol in grotere projecten door te zetten. De jury vindt het daarbij knap dat Zecc ook bij structuralistische gebouwen, zoals het voormalige gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar het momenteel de tijdelijke huisvesting voor de Tweede Kamer voor ontwerpt, de juiste ingrepen weet te doen.

Tegelijkertijd bouwt het bureau ook aan een portfolio van woningbouw, waarbij de radicale gevoeligheid van de gladde woontoren met zijn slingerende balkons langs het Merwedekanaal in Utrecht (2017) een voorlopig hoogtepunt genoemd mag worden, net als het Eemskwartier in Groningen (tot 2017). Daarbij kijkt de jury uit naar de oplevering van projecten als de appartementengebouwen in Rijnvliet in Utrecht (in aanbouw) en het appartementengebouw in de Cartesiusdriehoek in Utrecht (ook in aanbouw).

Tijdens de virtuele prijsuitreiking op woensdag 28 oktober 2020 werd Zecc als winnaar bekend gemaakt. De uitreiking van de trofee volgde diezelfde middag in de Zecc studio, een mooi en feestelijk moment. Vorig jaar won Happel Cornelisse Verhoeven Architecten de prijs voor Architect van het Jaar. Eerder ging de titel naar onder meer Floris Alkemade, Koen van Velsen, Concrete, RAAAF en UNStudio.