01-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG

Parkeergarage LRC

Tower of Parking

Aan het Berlijnplein in Utrecht is een bijzonder parkeergebouw gerealiseerd dat met een opvallende toren een landmark toevoegt aan Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw biedt plaats aan 620 voertuigen, die via drie ingangen de kolomvrije vloervelden op acht parkeerlagen kunnen bereiken.
Het Berlijnplein maakt onderdeel uit van Leidsche Rijn Centrum en ligt boven op de tunnelbak van de A2. De parkeergarage staat op een prominente plek aan het plein en vormt het hoekpunt van verschillende bouwblokken in Leidsche Rijn Centrum. Daarom heeft het gebouw niet de uitstraling gekregen van een parkeergarage, abstract en anoniem, maar is het ontworpen met een duidelijke en aansprekende identiteit. Het doet eerder denken aan een kantoor- of schoolgebouw. De expressieve toren versterkt deze identiteit en wordt functioneel ingezet ten behoeve van de uiting P+R. Een lichtgevende pinakel vormt het hoogste punt van de toren. Tegelijkertijd vervult de toren voor deze plek een publieke functie, het vormt de beëindiging van de overdekte wandelroute van de Parijsboulevard. Leidsche Rijn Centrum miste herkenningspunten zoals vanzelfsprekend aanwezig zijn in een historische binnenstad. Bij het ontbreken van een kerktoren of stadhuis is hier een extra markering in het gebied toegevoegd. Leidsch Rijn is met een parkeerkathedraal verrijkt.

Het gebouw is alzijdig ontworpen met een sterke gevelritmiek die qua indeling steeds op de context reageert. De gevel aan het Berlijnplein is het meest levendig met een hoge plint waarin een commerciële functie is opgenomen. Hier wordt de verticaliteit benadrukt door het metselwerk en de gevelopeningen. De overige gevels hebben steeds een andere gevelcompositie en daarmee een afwisselend aanzicht. De gevelopeningen ten behoeve van ventilatie van de parkeergarage zijn afgewerkt met een geperforeerde, licht glanzende beplating in een stalen frame en hebben een kozijnindeling die refereert aan een woon-werkgebouw. In de toekomst is het zelfs denkbaar dat het gebouw wordt getransformeerd tot woongebouw en is voorbereid op twee extra bouwlagen. Ook het gebruik van baksteen doet eerder denken aan een verblijfsfunctie dan aan een utilitair gebouw. Het gebouw is voorzien van een plint in antracietkleurig esthetisch beton en gevelelementen met ingestorte geklampte bakstenen. In de toren is ook traditioneel metselwerk verwerkt. In de toren zijn nestgelegenheden gemaakt voor Gierzwaluwen en Vleermuizen.

De parkeergarage heeft drie entrees voor auto’s, waarvan één ondergronds. Voor de gebruiker vanaf de A2 is de parkeergarage toegankelijk via een entree op twee lagen onder het maaiveld van het Berlijnplein. Voor de bewoners uit de omgeving van de Leidsche Rijn is het gebouw toegankelijk vanaf het Berlijnplein en er is een entree aan de zijde van de stad Utrecht aan de Vleutensebaan. De gebouwinstallaties zijn zoveel mogelijk beperkt door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en natuurlijke lichtinval. De verlichting is in LED uitgevoerd en er is een slim vol-vrij systeem dat auto’s naar een plek leidt, zodat onnodige verkeersbewegingen worden voorkomen.

Het dak heeft een bijzondere kwaliteit gekregen. Hier wordt geparkeerd onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Daarnaast is het dak van de parkeergarage verrijkt met het kunstwerk ‘Weidsheid’ van het kunstenaarsduo BROOS (Pietertje van Splunter en Zeger Reyers). Het groene daklandschap op borstwering van de parkeergarage verwijst naar het veenweidelandschap dat niet lang geleden op deze plek aanwezig was. Het brengt toeschouwers weer in contact met de oorsprong van het gebied. Deze groene strook is als een nieuwe horizon waarboven de hemel zich opnieuw met het land verbindt. De Snip op het dak van het trappenhuis geeft een accent aan de plek, zorgt voor verwondering en bewustwording. De grote weidevogel creëert aandacht voor de kwetsbare nabije natuur en werkt mee aan het versterken van de identiteit van deze plek.

Beelden: Stijn Poelstra


locatie:
Leidsche Rijn Centrum
categorie:
Publieke gebouwen
m2:
20.500
opdrachtgever:
Gemeente Utrecht
Team:
BBN, IMd ingenieurs, Verhoe...
programma:
parkeergarage
periode:
2016 - 2020
Download PDF
Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-isometrie.png
03-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
02-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
01-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-section.jpg
06-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
05-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
07-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
01-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-floor_plans.jpg
14-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
08-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
09-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
11-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG
10-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG

Meer Publieke gebouwen

  • 17-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG

    Parkeergarage LRC

    locatie:
    Leidsche Rijn Centrum
    categorie:
    Publieke gebouwen
    m2:
    20.500
    opdrachtgever:
    Gemeente Utrecht
    Team:
    BBN, IMd ingenieurs, Verhoe...
    programma:
    parkeergarage
    periode:
    2016 - 2020
  • Zecc-Bibliotheek_Utrecht-KH-003_TITLE.jpg

    Interieur Bibliotheek Neude

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    9.000
    opdrachtgever:
    De Bibliotheek Utrecht
    Team:
    Rijnboutt, Jurriens B.V. ma...
    programma:
    bibliotheek, kantoren, hore...
    periode:
    2015 - 2020
  • CAB-Cartesius-transformation-old-masonry-Zecc_Archi.jpg

    Transformatie CAB Cartesiusdriehoek

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    BPD / Lingotto
    Team:
    ZUS, CCO, Arup
    programma:
    leisure, maak industrie, ap...
    periode:
    2017 - 2018
  • 15-Zecc_Architecten-GAK_gebouw-Amsterdam-transforma.JPG

    GAK middendeel

    locatie:
    Amsterdam
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    10.000
    opdrachtgever:
    Steenvastgoed
    Team:
    WdJ, ABT, DPA, Huygen
    programma:
    120 hotelkamers, lounge
    periode:
    2015 - 2019
  • 01-Zecc_Architecten-City_hall_Renswoude.jpg

    Gemeentehuis Renswoude

    locatie:
    Renswoude
    categorie:
    Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    900
    opdrachtgever:
    Gemeente Renswoude
    programma:
    Raadhuis, kantoren
    periode:
    2020 - heden
  • Zecc_Architecten-parliament-Tweede_Kamer-06-Plenair.jpg

    Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer

    locatie:
    Den Haag
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    80.000
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf
    periode:
    2017 - heden
  • 3Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.jpg

    Watertoren Utrecht

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    1.800
    opdrachtgever:
    Chris Visscher
    Team:
    R&R Bouw, IMd, DGMR, Van En...
    programma:
    appartementen, ggb woningen...
    periode:
    2012 - heden
  • Zecc-Utrechts_Archief-Interieur-Kast-Balie-Shop-Tra.JPG

    Utrechts Archief

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Interieur, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    Utrechts Archief
    Team:
    Bouman Bouw Realisatie BV
    programma:
    openbaar archief
    periode:
    2012 - 2013
  • 19Zecc_Herbestemming_exterieur_Drents_Archief_Assen.jpg

    Drents Archief 3.0

    locatie:
    Assen
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    3.300
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf en Dre...
    Team:
    Brands Bouwgroep B.V.
    programma:
    Openbaar archief
    periode:
    2010 - 2012
  • 1NH_hotel_27_.JPG

    Sidewall(k)

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    Gemeente Utrecht
    Team:
    Bouwbedrijf van den Engel
    programma:
    Gevel van hergebruikte stoe...
    periode:
    2012 - 2014
  • Zecc_Architecten-Mout-Hilversum-Eurobioscoop-food_h.JPG

    Foodhall MOUT met Brouwerij

    locatie:
    Hilversum
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    1.000
    opdrachtgever:
    Teus Kroon
    programma:
    Foodhall, Gooische bierbrou...
    periode:
    2016 - 2017
  • 2Zecc_Architecten-Polygonale_Loods-transformation-re.JPG

    Polygonale Loods

    locatie:
    Tilburg
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    1.500
    opdrachtgever:
    BOEi
    Team:
    EVE, BAM, Hugo Interieurvor...
    programma:
    restaurant, evenementenruimte
    periode:
    2015 - 2017
  • 4StJansklooster_zecc_monument_vitens_watertoren_her.JPG

    Watertoren

    locatie:
    Sint Jansklooster
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    BOEi / Vitens en Natuurmonu...
    programma:
    Uitkijktoren
    periode:
    2007 - 2014