4Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.jpg

Watertoren Utrecht

Vertical city living in industrial heritage

Na jaren van leegstand heeft de watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht een nieuwe bestemming gekregen. In 2012 is het vervallen Rijksmonument door een particuliere opdrachtgever gekocht en heeft Zecc het ontwerp gemaakt voor de transformatie tot exclusief woonhuis over zes verdiepingen (in het voormalig waterreservoir), drie appartementen (in het onderste deel van de toren) en een commerciële ruimte op de begane grond.


De uitdaging voor dit ontwerp lag in het maken van goede daglichtopeningen, een mooie buitenruimte met uitzicht op de Dom en een goede ontsluiting met lift en veilig trappenhuis. Ingrepen die zorgvuldig zijn ingepast in de Amsterdamse School architectuur van het ruim 100 jaar oude monument.

 

In het onderste gedeelte van de watertoren, van de eerste tot en met de derde verdieping, zijn drie identieke studio-appartementen gerealiseerd op de bestaande verdiepingsvloeren. Het karakter van het stoere metselwerk en de houten of betonnen balken is hier zoveel mogelijk behouden. Er was voldoende hoogte op deze lagen om een compact volume te maken met op de insteekvloer een slaapvertrek en in de onderzijde keuken, badkamer en (lift)schacht te integreren. Vanuit de lift stap je direct in het appartement. Een oplossing die een exclusief gevoel geeft en tegelijk ruimtebesparend is. 

Voor de studio-appartementen zijn drie grote openingen als nieuwe ‘tijdlaag’ in de gevel gemaakt met stalen vouwpuien in een Cortenstalen kader. Als de pui helemaal wordt opengezet ontstaat in de woning een compacte loggia als buitenruimte. 

 

Bovenin de watertoren, in het voormalige waterreservoir is een woning van 400 m2 over zes bouwlagen. De woning begint op de vierde verdieping op de betonnen lekvloer. Hier bevindt zich de entree en toegang tot een eigen lift. De onderzijde van het waterreservoir, gemaakt van plaatstaal met grove klinknagels, is hier goed zichtbaar. De warme roestkleur en het opnieuw zichtbaar gemaakte metselwerk gecombineerd met het wit en het notenhout van de nieuwe ingrepen zorgt voor een lichte, warme en unieke entree van de woning.


Na de entree stap je via de hangende trap door een insnede in het vat heen naar de vijfde verdieping, waar zich een vrije ruimte bevindt in de ronde onderkant van het vat. Hier is plek voor zakelijke presentaties, flmvertoningen of bijvoorbeeld een huisconcert. Hier is geen natuurlijk daglicht maar met de nieuwe houten trap naar boven wordt het daglicht hier naar beneden gebracht. De zesde verdieping is ingedeeld met 3 logeervertrekken met bijbehorende voorzieningen. Hier worden de insnedes in het vat, die zorgen voor daglicht, groter en wordt de relatie met de omgeving en het uitzicht sterker.

 

In de ‘reis’ naar boven zijn onderin de meer besloten functies gelegd zoals logeerkamers, ontspanningsruimte en bergruimte. Naar boven toe wordt de ruimte steeds opener en ontstaat er een spectaculaire opeenvolging van vloeren, vides en uitzichten. Overal binnen de woning zijn de roest-kleurige stalen wanden van het vat zichtbaar. Zij geven samen met de gevlinderde betonvloer een zowel warm als industrieel karakter aan de woning. De nieuwe ingrepen die gedaan zijn met witte, strakke volumes en notenhout maken deze balans af.

 

De zevende verdieping is geheel voor de hoofdslaapkamer met badruimte en kledingkamer. Hier is gekozen om een waanzinnig uitzicht te geven op de (ontwakende) stad bij opkomende zon en de Domtoren in het centrum van Utrecht. Daarvoor is een grote opening gemaakt in het vat en in de metselwerk buitengevel. Er is een loggia gemaakt om het contact met buiten te versterken. De oorspronkelijke verticale raamstroken in de buitengevel lopen als herinnering door over de gevel. De inrichting met notenhouten accenten, planten en stofering waarborgen hier de warme, huiselijke sfeer die hoort bij een woning. De verlichting is ook ingezet om dit te versterken en is geheel inregelbaar naar behoefte van de persoon en het moment.

 

Op de achtste verdieping bevindt zich de woonkeuken. Hier zijn grote sparingen in de vat gemaakt en vergrootte ramen in de gevel. Ze zorgen voor veel daglicht, zijn functioneel als zitje, bieden extra bergruimte en werken als prachtige ‘schilderijen’ van de omgeving. Een grote vide biedt zicht op de fenomenale kapconstructie. Ook is er een ruimtelijke verbinding gemaakt met de woonkamer op de negende verdieping. In de inrichting is weer gebruik gemaakt van notenhouten accenten, kleurrijke stofering van de meubels en groen.

 

Op de negende verdieping is de ruimte overweldigend. Onder de hoge kapconstructie van staal en hout zijn rondom panoramaramen gemaakt voor een 360 graden view. De nieuwe woonkamervloer is op een hoogte aangebracht zodat je zittend de horizon kan zien en uitzicht hebt over de stad. Het ronde eiland van los meubilair zorgt ervoor dat dit gevoel versterkt wordt en er in zo’n grote ruimte toch een zekere mate van huiselijkheid ontstaat. Net als op andere lagen in de toren is de sfeer stoer en industrieel gecombineerd met huiselijk en intiem. De basis van de materiaalkeuze was al aanwezig: de warme kleur en textuur van het metselwerk, antracietkleurige stalen kozijnen, het geroeste vat van genageld plaatstaal en de lichtgrijze stalen spanten van de kapconstructie. Dit is aangevuld met betonnen vloeren, witte binnenwanden en warme notenhouten accenten (die aansluiten bij de roestkleur van het vat) in de vloeren, wanddelen en in het meubelwerk. In het losse interieur is dit palet aangevuld met natuurlijke en aardse kleuren waardoor het geheel een stoer maar wel heel huiselijk geheel wordt.


Uitbreiding 
In de toekomst komt op de begane grond een commerciële functie zoals koffie-corner of barbershop. De toren wordt op die manier ook voor publiek toegankelijk gemaakt. Aan de achterzijde, nu een braakliggend terrein aan de Hyacintstraat, worden compacte woningen toegevoegd en een gebouwde parkeervoorziening. Daarmee wordt het stedenbouwkundig bouwblok afgehecht en blijft de watertoren als vrijstaand monument de identiteit van de Amsterdamsestraatweg bepalen. 

 

Fotograaf: Stijn Poelstra fotografie & video

locatie:
Utrecht
categorie:
Transformaties, Particulier, Interieur
m2:
920
opdrachtgever:
Particulier
Team:
R&R Bouw, Neveschips, IMd, FMax-Isaac, DGMR
programma:
exclusief woonhuis, 3 appartementen, commerciële ruimte
periode:
2012 - 2022
Download PDF
1Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
12Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

Aansluiten op bestaande structuur

De nieuwe hoofdentree vindt op een frisse manier aansluiting bij het al bestaande jaren 80 gebouw, dat gekenmerkt wordt door zware betonstructuren. ‘De expressieve getande vorm van de nieuwe luifel, is gebaseerd op het stramien van het gebouw. De kenmerkende betonnen kolommen zijn in een soort raster gebouwd, wij wilden daarop aanhaken’, aldus Kellerhuis. Om de bestaande wat zware en gesloten gevel wat te verzachten, is gekozen voor afgeronde, vloeiende vormen in een lichtglanzende messingtint. Deze tint is geïnspireerd op de oorspronkelijke messingkleurige letters van de signing van Buitenlandse Zaken, die voorheen aan de buitenkant van het gebouw te zien was. De witte gekromde gedeeltes van de luifel, die opvallen door hun geweven, netachtige textuur, zijn bekleed met 3D geprinte kunststof (een samenwerking met Aectual). Het materiaal, hergebruikt plastic, is 100% circulair. Wat Zecc betreft was het belangrijk het duurzaamheidsthema, dat ook binnenin het gebouw een grote rol speelt, alvast manifest te maken bij de ingang van het parlementaire gebouw.

16Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
2Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.jpg
17Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
14Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
13Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

Weerkaatsing van het water
Vanuit de hoofdentree lopen de bezoekers naar de beveiligingscheck. De scanstraten, die volledig zijn uitgevoerd in de elegante messingkleur die we reeds buiten zagen, vallen door hun discrete plaatsing in de ruimte buiten het zicht. De check is snel vergeten zodra de bezoekers de centrale hal in stappen. Met zijn hoge rasterplafond, kenmerkende slanke pilaren en de messingkleurige roltrap, is deze ruimte het indrukwekkende oriëntatiepunt van het gebouw. Door de hoge ramen sijpelt niet alleen fijn daglicht binnen; ook ervaart de bezoeker de connectie met de vijver en beplanting in de tuin. De zachte beweging van het water buiten wordt op poëtische wijze weerkaatst door de witte vlakken van het rasterplafond.

Herkenbaarheid
Om de werknemers en bezoekers van deze tijdelijke Tweede Kamervesting zich meteen thuis te laten voelen, zijn bekende elementen uit het gebouw aan het Binnenhof nagebouwd of hergebruikt. Zo zijn er de kenmerkende roltrappen die vanaf de centrale hal direct naar de plenaire zaal op de tweede etage van het gebouw leiden. Kellerhuis: ‘De route van de entree tot de plenaire zaal heeft dezelfde sequentie als op het Binnenhof. Ook de positie van de zaal is op hetzelfde niveau. Deze herkenbaarheid maakt dat je je sneller thuis voelt en als vanzelfsprekend door het gebouw navigeert.’ De voormalige Van Kleffenszaal is door Zecc omgebouwd tot plenaire zaal, de plek waar de Tweede Kamerleden na het zomerreces gaan vergaderen.

1Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.jpg
6Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

Perenhouten meubilair
Ook hier weer duikt de inmiddels bekende messingkleur op om de bezoeker te attenderen op een belangrijke ruimte. De contouren van de plenaire zaal worden afgetekend door behang en stoffering in deze tint. Van binnen is de oorspronkelijke zaal ontmanteld en groter gemaakt. Als een ‘plug-in’, is het bestaande perenhouten meubilair van de Tweede Kamer (naar ontwerp van Pi de Bruijn) hergebruikt en chirurgisch ingepast in de beschikbare ruimte. Dankzij het samenspel met het moderne, lichte interieur, dat gekenmerkt wordt door zachte grijstinten, krijgt het meubilair een frisse(re) uitstraling. Hiertoe draagt ook een dakraam bij, waarvan de geometrische vormen terugkomen in onder meer de balustrade van de zaal. Met deze geometrische accenten legt Zecc de verbinding met de vormentaal die in het oorspronkelijke gebouw van Apon te vinden zijn. De gebouchardeerde betonnen kolommen – ruw, niet gestuukt - zijn dan ook in hun originele staat gelaten om het contrast te vergroten. 

 

Futuristisch
Bezoekers kunnen plaatsnemen op de publieke tribune in de plenaire zaal. Zecc heeft de capaciteit van de ruimte zo maximaal mogelijk gemaakt. Dankzij meerdere rijen klapstoeltjes en leunplekken is er een maximale capaciteit bereikt binnen de bestaande contouren van het gebouw. Vanaf de publieke tribune, maakt de plenaire zaal een harmonieuze, stijlvolle indruk. De grijstinten van het interieur sluiten perfect aan bij de reeds bestaande betonnen kolommen; de geometrische vormen van vroeger en nu, resulteren tezamen in een interessant, haast futuristisch aandoend geheel. Naast de publieke tribune, kunnen (jonge) bezoekers terecht in een geheel nieuwe ‘feature’ van de plenaire zaal: een mediaruimte. Scholieren kunnen vanuit dit glazen vertrek meekijken en uitleg krijgen tijdens een debat om zo letterlijk van binnenuit te leren hoe de politiek functioneert.

18Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
20Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
19Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
SP2022-Watertoren-Utrecht-54-LowRes.JPG
15Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
5Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

Verwijzing naar Nederlandse landschap
Buiten de plenaire zaal treffen politici en de pers elkaar bij de welbekende ‘patatbalie’. Door de geknikte vorm, sluit de nieuwe lange balie goed aan bij de reeds genoemde jaren 80 bouwstijl van Apon. Het symbolische ‘voortbouwen op wat er al is’, komt ook tot uiting in de materiaalkeuze van de balie. De houten latten zijn immers hergebruikt uit de oude Van Kleffenszaal.
Naast de plenaire zaal zijn er de zeven commissiezalen die zich als het ware in de ‘coulissen’ van de Statenpassage bevinden. De zalen ogen rustig en hebben dankzij de lichtgrijze tinten en perenhouten desks, die in een halve maanvorm opgesteld staan, een duidelijke samenhang met de plenaire zaal. Het stukwerk op de muren – een abstract gradiënt van golven en grijstinten – verwijst naar het Nederlandse landschap. Een deel van de wanden is bekleed met gesneden repen petfilt, een duurzame akoestische oplossing.

9Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

Flexibiliteit
De kern van deze tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer speelt zich af op de onderste drie verdiepingen, met o.a. de Statenpassage, commissiezalen, ledenrestaurant en de plenaire zaal. Toch zijn ook de overige verdiepingen van het gebouw van groot belang: hier zetelen immers de ambtelijke ondersteuning en de fracties. Deze kantooromgeving wordt gekenmerkt door frisse puien, lichte transparante ruimtes en zoveel mogelijk daglicht. In het ontwerp is bewust rekening gehouden met de noodzaak tot interne verschuivingen in het geval van een nieuwe verkiezingsuitslag. Door de plattegrond zo flexibel mogelijk in te vullen, kunnen medewerkers zonder al te veel moeite ‘verhuizen’ binnen het gebouw.

21Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.jpg
3Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
11Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
10Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG
7Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

Zecc Architecten werd door het Rijksvastgoedbedrijf geselecteerd voor deze opgave omwille van de pragmatische, gegronde, ‘typisch Nederlandse’ werkwijze waar het bureau om bekend staat. Zelf noemt Zecc deze manier van aanpak ‘Grounded Architecture’, een vorm van ontwerpen die functioneel, duurzaam en zinnenprikkelend is. Deze werkwijze heeft zich bewezen in succesvolle transformaties van openbare gebouwen zoals het Drents Archief en de Utrechtse Bibliotheek aan de Neude. Beide projecten werden gewaardeerd om de ruimtelijke kwaliteit en de juiste balans tussen karakteristieke elementen én nieuwe toevoegingen. In samenwerkingen heeft Zecc de reputatie zich meedenkend en optimistisch op te stellen. Dit profiel, in combinatie met de reeds opgebouwde ervaring en gerealiseerde projecten, sloot wat het Rijksvastgoedbedrijf betreft ideaal aan op de uitdaging een tijdelijk onderkomen te creëren voor de Tweede Kamer.

Meer Transformaties

  • Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-interior-werksta.jpg

    De Vasim

    locatie:
    Nijmegen
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    12.000
    opdrachtgever:
    Lingotto
    Team:
    KlokGroep, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], Croes
    programma:
    ruimte voor creatieve bedrijven, cultuur, sport, evenementen en horeca
    periode:
    2021 - 2023
  • 4Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

    Watertoren Utrecht

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    920
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    R&R Bouw, Neveschips, IMd, FMax-Isaac, DGMR
    programma:
    exclusief woonhuis, 3 appartementen, commerciële ruimte
    periode:
    2012 - 2022
  • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City_Hall-exterior-head.JPG

    Gemeentehuis Renswoude

    locatie:
    Renswoude
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    1.060
    opdrachtgever:
    Gemeente Renswoude
    Team:
    Van Vliet Bouwmanagement, M3E, IBT, Gemeente Renswoude, Bouwbedrijf Osnabrugge, IRP Bouwadvies
    programma:
    Raadhuis, kantoren
    periode:
    2020 - 2023
  • Zecc-Coberco-fabriek-Arnhem-housing-interior-hall.jpg

    Cobercofabriek Arnhem

    locatie:
    Arnhem
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    16.000
    opdrachtgever:
    BPD Ontwikkeling
    Team:
    Delva landscape, Orange architects, Studiospacious
    programma:
    66 appartementen, 30 ggb
    periode:
    2022 - heden
  • Zecc-Duvelhof-housing-transformation-Tilburg-courty.jpg

    Duvelhof Tilburg

    locatie:
    Tilburg
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    8.100
    Team:
    Studio REDD, Nico de bont, Hazenberg Bouw, De Bouwecoloog
    programma:
    creatieve ateliers, 20 appartementen, commerciële ruimte, ondergronds parkeren
    periode:
    2020 - heden
  • 1Zecc-KPN-hof-Apeldoorn-header.jpg

    KPN-hof Apeldoorn

    locatie:
    Apeldoorn
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties, Gebiedsontwikkeling
    opdrachtgever:
    Explorius
    Team:
    Flux Landscape, Gemeente Apeldoorn
    programma:
    95 woningen, horeca, werken, commerciële ruimte
    periode:
    2023 - heden
  • 122-Zecc_Architecten-Tweede_Kamer-parliament-transfo.JPG

    Tijdelijke Huisvesting Tweede Kamer

    locatie:
    Den Haag
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    80.000
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf
    Team:
    Strukton Worksphere
    programma:
    publieke entree, plenaire zaal, commissiezalen, kantoren, restaurants en horeca
    periode:
    2017 - 2021
  • 10Zecc_architecten-Onderdelenloods-transformation-Utr.jpg

    Onderdelenloods

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    1.700
    opdrachtgever:
    Zecc Vastgoed BV
    Team:
    R&R Bouw
    programma:
    5 kantoorstudio's
    periode:
    2021 - heden
  • 01-Zecc_Architecten-Bergen-Family_Farmhouse-Stolpbo.jpg

    Stolpboerderij Bergen

    locatie:
    Bergen
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    BOOM landscape
    programma:
    Hedendaags familiehuis
    periode:
    2022 - heden
  • Zecc-Bibliotheek_Utrecht-KH-003_TITLE.jpg

    Interieur Bibliotheek Neude

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    9.000
    opdrachtgever:
    De Bibliotheek Utrecht
    Team:
    Rijnboutt, Jurriens B.V. maar! bouwmanagement, Coors, Keijsers, Gispen
    programma:
    bibliotheek, kantoren, horeca, vergaderzalen, auditorium
    periode:
    2015 - 2020
  • 01-Zecc_Architecten-Utrecht-house-steel-craft.JPG

    Steel Craft House

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    m2:
    120
    opdrachtgever:
    R. Manders en H. Caspersen
    Team:
    staalstudio, vrienden, vof de Bouwmaat
    programma:
    woning
    periode:
    2011 - 2020
  • 02_Spoorzone_Zwolle.jpg

    Visie De Loodsen - Spoorzone Zwolle

    locatie:
    Spoorzone Zwolle
    categorie:
    Transformaties, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    78.000
    opdrachtgever:
    NS / Museum de Fundatie / ArtEZ / Cibap / Gemeente Zwolle
    Team:
    BGSV
    programma:
    museum, onderwijs, creatieve en culturele bedrijvigheid, innovatie district, wonen, kantoor, culturele voorzieningen, horeca, exposities en tentoonstellingen
    periode:
    2021-2022
  • 6Herbestemming_wonen_werken-project-23-Herbestemmin.jpg

    Woonkerk XL

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    475
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Rietveld interieurbouw
    programma:
    Transformatie kerk tot ruimtelijk woonhuis
    periode:
    2007-2009
  • 1Zecc_Architecten-Ruimzicht_Den_Haag-48.jpg

    Ruimzicht Den Haag

    locatie:
    Den Haag
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties
    opdrachtgever:
    Staedion/ Heijmans Vastgoed
    programma:
    81 sociale huurwoningen, commerciële plint
    periode:
    2020 - heden
  • 15-Zecc_Architecten-GAK_gebouw-Amsterdam-transforma.JPG

    GAK middendeel

    locatie:
    Amsterdam
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    10.000
    opdrachtgever:
    Steenvastgoed
    Team:
    WDJArchitecten, ABT, DPA, Huygen
    programma:
    120 hotelkamers, lounge
    periode:
    2015 - 2020
  • Zecc_Architecten-villa-manor-marble-concrete-01A.JPG

    Buitenplaats Provincie Utrecht

    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rossum, Nijeboer - Hage, Remy Meijers
    programma:
    woonhuis, kantoor
    periode:
    2016 - 2020
  • CAB-Cartesius-transformation-old-masonry-Zecc_Archi.jpg

    Transformatie CAB Cartesiusdriehoek

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    opdrachtgever:
    BPD / Lingotto
    Team:
    ZUS, CCO, Arup
    programma:
    leisure, maak industrie, appartementen
    periode:
    2017 - 2018
  • 52_Zecc_Architecten-transformation-Werkspoor_factor.JPG

    Werkspoorfabriek

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties
    m2:
    9.200
    opdrachtgever:
    Overvecht Vastgoed
    Team:
    Van Kessel Bouw, Respace, Kijk op Bouwen, Baas B.V, H2O Installatietechniek, Van Roekel & van Roekel, Wunderhund, Flux Landscape
    programma:
    creatieve bedrijven, maakindustrie, bierbrouwerij
    periode:
    2016 - 2019
  • 4Zecc_Architecten-transformation-Tweede_Daalsedijk-f.JPG

    Herbestemming Wagenmakerij

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties
    m2:
    1.200
    opdrachtgever:
    NS-Stations
    Team:
    Except, Aversch, Nieman
    programma:
    kantoren, multifunctioneel gebouw
    periode:
    2015 - 2017
  • Boothstraat-Zecc-transformation-masonry_lamellae-04.JPG

    Studentenhuisvesting

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties
    Team:
    Versteeg Utrecht
    programma:
    studentenhuisvesting
    periode:
    2014 - 2016
  • santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis01.jpg

    Spoorhuis

    locatie:
    Santpoort
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    100
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR
    periode:
    2009 - 2012
  • Zecc_Architecten_Woonboerderij_Utrecht_wood_concret.jpg

    Woonboerderij

    locatie:
    provincie Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR, Van Rhenen, BOOM
    programma:
    woonhuis, kantoor, atelier
    periode:
    2013 - 2016
  • appartement_kapel_kerk_monument_utrecht_herbestemmi.jpg

    Woonkapel

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    250
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Thesis Bouw Nieuwegein
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2006 - 2007
  • 1NH_hotel_27_.JPG

    Sidewall(k)

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    Gemeente Utrecht
    Team:
    Bouwbedrijf van den Engel
    programma:
    Gevel van hergebruikte stoeptegels
    periode:
    2012 - 2014
  • 19Zecc_Herbestemming_exterieur_Drents_Archief_Assen.jpg

    Drents Archief 3.0

    locatie:
    Assen
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    3.300
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf en Drents Archief
    Team:
    Brands Bouwgroep B.V.
    programma:
    Openbaar archief
    periode:
    2010 - 2012
  • 2zecc_architects-water_tower-den_bosch-transformatio.JPG

    Watertoren

    locatie:
    Den Bosch
    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    BOEi
    Team:
    BAM Utiliteitsbouw, Schakel & Schrale
    programma:
    Kantoren & horeca
    periode:
    2011 - 2014
  • Zecc_Architecten-Mout-Hilversum-Eurobioscoop-food_h.JPG

    Foodhall MOUT met Brouwerij

    locatie:
    Hilversum
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    1.000
    opdrachtgever:
    Teus Kroon
    programma:
    Foodhall, Gooische bierbrouwerij
    periode:
    2016 - 2017
  • Zecc_Architecten-transformation-housing-masonry-Ams.jpg

    Studie Herontwikkeling Telefoongebouw

    locatie:
    Amsterdam
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties
    m2:
    3.300
    opdrachtgever:
    Aham Vastgoed
    Team:
    Van Rossum
    programma:
    appartementen
    periode:
    2016 (selectie)
  • 4StJansklooster_zecc_monument_vitens_watertoren_her.JPG

    Uitkijktoren Sint Jansklooster

    locatie:
    Sint Jansklooster
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    BOEi / Vitens en Natuurmonumenten
    programma:
    Uitkijktoren
    periode:
    2007 - 2014
  • 2Zecc_Architecten-Polygonale_Loods-transformation-re.JPG

    Polygonale Loods

    locatie:
    Tilburg
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    1.500
    opdrachtgever:
    BOEi
    Team:
    EVE, BAM, Hugo Interieurvormgeving
    programma:
    restaurant, evenementenruimte
    periode:
    2015 - 2017
  • 5energieneutraal_monument_enul_driebergen_zecc_part.jpg

    Duurzaam Monument

    locatie:
    Driebergen
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    opdrachtgever:
    Particulier / Stichting Duurzaam Renoveren van Historische Gebouwen
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2009 - 2010
  • Zecc-transformation-water_tower-monument-house-Soes.jpg

    Woonwatertoren

    locatie:
    Soest
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    280
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Plegt-Vos. Middelkoop
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2002 - 2004
  • 1Zecc_Klushuis_Rolf_FR_Pompstraat_Rotterdam_architec.jpg

    Zwarte parel

    locatie:
    Rotterdam
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Studio Rolf.fr
    programma:
    woning en atelier
    periode:
    2008 - 2012

Meer Particulier

  • 4Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

    Watertoren Utrecht

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    920
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    R&R Bouw, Neveschips, IMd, FMax-Isaac, DGMR
    programma:
    exclusief woonhuis, 3 appartementen, commerciële ruimte
    periode:
    2012 - 2022
  • 01-Zecc_Architecten-Bergen-Family_Farmhouse-Stolpbo.jpg

    Stolpboerderij Bergen

    locatie:
    Bergen
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    BOOM landscape
    programma:
    Hedendaags familiehuis
    periode:
    2022 - heden
  • 01-Zecc_Architecten-Utrecht-house-steel-craft.JPG

    Steel Craft House

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    m2:
    120
    opdrachtgever:
    R. Manders en H. Caspersen
    Team:
    staalstudio, vrienden, vof de Bouwmaat
    programma:
    woning
    periode:
    2011 - 2020
  • 6Herbestemming_wonen_werken-project-23-Herbestemmin.jpg

    Woonkerk XL

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    475
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Rietveld interieurbouw
    programma:
    Transformatie kerk tot ruimtelijk woonhuis
    periode:
    2007-2009
  • Zecc_Architecten-villa-manor-marble-concrete-01A.JPG

    Buitenplaats Provincie Utrecht

    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rossum, Nijeboer - Hage, Remy Meijers
    programma:
    woonhuis, kantoor
    periode:
    2016 - 2020
  • 7Zecc_Recreatiewoning_tuinhuis_omgeving_Utrecht_meu.JPG

    Recreatiewoning

    locatie:
    provincie Utrecht
    categorie:
    Particulier
    m2:
    40
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Roel van Norel
    periode:
    2012 - 2014
  • santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis01.jpg

    Spoorhuis

    locatie:
    Santpoort
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    100
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR
    periode:
    2009 - 2012
  • Zecc_Architecten_Woonboerderij_Utrecht_wood_concret.jpg

    Woonboerderij

    locatie:
    provincie Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR, Van Rhenen, BOOM
    programma:
    woonhuis, kantoor, atelier
    periode:
    2013 - 2016
  • appartement_kapel_kerk_monument_utrecht_herbestemmi.jpg

    Woonkapel

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    250
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Thesis Bouw Nieuwegein
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2006 - 2007
  • Groenekan_Zecc_Utrecht_Baksteen_huis_villa_kap_05.jpg

    Baksteenhuis

    locatie:
    Groenekan
    categorie:
    Particulier
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rhenen
    programma:
    Vrijstaande woning
    periode:
    2010 - 2013
  • 1villa_vriezenveen_woonhuis_landschap_zecc_zink_1.jpg

    Landschapsvilla

    locatie:
    Vriezenveen
    categorie:
    Particulier
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Westerhof
    programma:
    Woonhuis
    periode:
    2005 - 2006
  • 5energieneutraal_monument_enul_driebergen_zecc_part.jpg

    Duurzaam Monument

    locatie:
    Driebergen
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    opdrachtgever:
    Particulier / Stichting Duurzaam Renoveren van Historische Gebouwen
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2009 - 2010
  • Zecc-transformation-water_tower-monument-house-Soes.jpg

    Woonwatertoren

    locatie:
    Soest
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    280
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Plegt-Vos. Middelkoop
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2002 - 2004
  • 1Zecc_Klushuis_Rolf_FR_Pompstraat_Rotterdam_architec.jpg

    Zwarte parel

    locatie:
    Rotterdam
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Studio Rolf.fr
    programma:
    woning en atelier
    periode:
    2008 - 2012
  • 1particulier_woonhuis_bos_villa_soest_steen_zecc_7.jpg

    Bosvilla

    locatie:
    Soest
    categorie:
    Particulier
    m2:
    450
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rhenen
    programma:
    Villa
    periode:
    2007 - 2009

Meer Interieur

  • Zecc-Nobelkwartier-De_Bilt-Sporthal-housing-front-r.jpg

    Nobelkwartier De Bilt

    locatie:
    De Bilt
    categorie:
    Woningbouw, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    6.400
    opdrachtgever:
    Gemeente De Bilt / H.F. Witte Centrum / SSW
    Team:
    IBT, DWA, M3E, Anyverse, Odin Wenting bouwadvies
    programma:
    sporthal, bijeenkomstcentrum met horeca, 10 appartementen, 8 ggb
    periode:
    2019 - heden
  • 4Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

    Watertoren Utrecht

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    920
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    R&R Bouw, Neveschips, IMd, FMax-Isaac, DGMR
    programma:
    exclusief woonhuis, 3 appartementen, commerciële ruimte
    periode:
    2012 - 2022
  • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City_Hall-exterior-head.JPG

    Gemeentehuis Renswoude

    locatie:
    Renswoude
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    1.060
    opdrachtgever:
    Gemeente Renswoude
    Team:
    Van Vliet Bouwmanagement, M3E, IBT, Gemeente Renswoude, Bouwbedrijf Osnabrugge, IRP Bouwadvies
    programma:
    Raadhuis, kantoren
    periode:
    2020 - 2023
  • Zecc-Coberco-fabriek-Arnhem-housing-interior-hall.jpg

    Cobercofabriek Arnhem

    locatie:
    Arnhem
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    16.000
    opdrachtgever:
    BPD Ontwikkeling
    Team:
    Delva landscape, Orange architects, Studiospacious
    programma:
    66 appartementen, 30 ggb
    periode:
    2022 - heden
  • 122-Zecc_Architecten-Tweede_Kamer-parliament-transfo.JPG

    Tijdelijke Huisvesting Tweede Kamer

    locatie:
    Den Haag
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    80.000
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf
    Team:
    Strukton Worksphere
    programma:
    publieke entree, plenaire zaal, commissiezalen, kantoren, restaurants en horeca
    periode:
    2017 - 2021
  • 10Zecc_architecten-Onderdelenloods-transformation-Utr.jpg

    Onderdelenloods

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    1.700
    opdrachtgever:
    Zecc Vastgoed BV
    Team:
    R&R Bouw
    programma:
    5 kantoorstudio's
    periode:
    2021 - heden
  • 01-Zecc_Architecten-Bergen-Family_Farmhouse-Stolpbo.jpg

    Stolpboerderij Bergen

    locatie:
    Bergen
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    BOOM landscape
    programma:
    Hedendaags familiehuis
    periode:
    2022 - heden
  • Zecc-Bibliotheek_Utrecht-KH-003_TITLE.jpg

    Interieur Bibliotheek Neude

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    9.000
    opdrachtgever:
    De Bibliotheek Utrecht
    Team:
    Rijnboutt, Jurriens B.V. maar! bouwmanagement, Coors, Keijsers, Gispen
    programma:
    bibliotheek, kantoren, horeca, vergaderzalen, auditorium
    periode:
    2015 - 2020
  • 6Herbestemming_wonen_werken-project-23-Herbestemmin.jpg

    Woonkerk XL

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    475
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Rietveld interieurbouw
    programma:
    Transformatie kerk tot ruimtelijk woonhuis
    periode:
    2007-2009
  • 15-Zecc_Architecten-GAK_gebouw-Amsterdam-transforma.JPG

    GAK middendeel

    locatie:
    Amsterdam
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    10.000
    opdrachtgever:
    Steenvastgoed
    Team:
    WDJArchitecten, ABT, DPA, Huygen
    programma:
    120 hotelkamers, lounge
    periode:
    2015 - 2020
  • Zecc_Architecten-villa-manor-marble-concrete-01A.JPG

    Buitenplaats Provincie Utrecht

    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rossum, Nijeboer - Hage, Remy Meijers
    programma:
    woonhuis, kantoor
    periode:
    2016 - 2020
  • Zecc-Utrechts_Archief-Interieur-Kast-Balie-Shop-Tra.JPG

    Utrechts Archief

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Interieur, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    Utrechts Archief
    Team:
    Bouman Bouw Realisatie BV
    programma:
    openbaar archief
    periode:
    2012 - 2013
  • santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis01.jpg

    Spoorhuis

    locatie:
    Santpoort
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    100
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR
    periode:
    2009 - 2012
  • Zecc_Architecten_Woonboerderij_Utrecht_wood_concret.jpg

    Woonboerderij

    locatie:
    provincie Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR, Van Rhenen, BOOM
    programma:
    woonhuis, kantoor, atelier
    periode:
    2013 - 2016
  • appartement_kapel_kerk_monument_utrecht_herbestemmi.jpg

    Woonkapel

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    250
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Thesis Bouw Nieuwegein
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2006 - 2007
  • 19Zecc_Herbestemming_exterieur_Drents_Archief_Assen.jpg

    Drents Archief 3.0

    locatie:
    Assen
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    3.300
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf en Drents Archief
    Team:
    Brands Bouwgroep B.V.
    programma:
    Openbaar archief
    periode:
    2010 - 2012
  • SP2015-KRO-NCRV-30B-HiRes.JPG

    Huisvesting KRO-NCRV

    locatie:
    Hilversum
    categorie:
    Interieur
    m2:
    6.000
    opdrachtgever:
    KRO-NCRV
    Team:
    CBRE
    programma:
    kantoren, vergaderruimten
    periode:
    2014 - 2015
  • 4StJansklooster_zecc_monument_vitens_watertoren_her.JPG

    Uitkijktoren Sint Jansklooster

    locatie:
    Sint Jansklooster
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    BOEi / Vitens en Natuurmonumenten
    programma:
    Uitkijktoren
    periode:
    2007 - 2014
  • 1Vereniging_Eigen_Huis_Zecc_transformatie_interieur_.JPG

    Vereniging Eigen Huis

    locatie:
    Amersfoort
    categorie:
    Interieur
    m2:
    5.500
    opdrachtgever:
    Vereniging Eigen Huis
    Team:
    Bouwbedrijf Heldoorn
    programma:
    kantoren
    periode:
    2014 - 2016
  • Zecc-transformation-water_tower-monument-house-Soes.jpg

    Woonwatertoren

    locatie:
    Soest
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    280
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Plegt-Vos. Middelkoop
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2002 - 2004
  • 2Projecten-interieur_verbouwingen-project-68-herbes.jpg

    Heldergroen

    locatie:
    Haarlem
    categorie:
    Interieur
    m2:
    150
    programma:
    kantoorhuisvesting
    periode:
    2009