1Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-interior-werksta.jpg

De Vasim

Culturele hotspot aan de Waal

In opdracht van Lingotto en Familie Van de Klok heeft Zecc het transformatieplan en ontwerp gemaakt voor de renovatie en transformatie van het monumentale fabriekspand De Vasim op het NYMA-terrein in Nijmegen. De transformatie is uitgevoerd door de KlokGroep.


De Vasim is het eerste opgeleverde gebouw in de gebiedsontwikkeling van het NYMA-terrein dat komende jaren organisch zal veranderen in een creatieve en culturele hotspot aan de Waal. In samenwerking met ZUS is bij de start een ruimtelijke verkenning voor De Vasim en het NYMA-terrein gemaakt. Dit was in opdracht van Lingotto, KlokGroep en de Gemeente Nijmegen. ZUS heeft dit uitgewerkt tot beeldkwaliteitsplan, transformatiekader en stedenbouwkundig ontwerp voor het gehele NYMA-terrein.

 

Historie NYMA-terrein en De Vasim

Het NYMA-terrein met een oppervlakte van 60.000 m2 en is gelegen aan de westzijde van het centrum van Nijmegen, pal naast de brug De Oversteek. Het NYMA-terrein is ooit in 1928 opgericht als kunstzijdespinnerij en was voor tientallen jaren de grootste werkgever in Nijmegen. In de periode van de wederopbouw werd het bedrijf in het kader van Marschallhulp licentiehouder van het in Amerika ontwikkelde continuspinprocedé. Voor de machines van de nieuwe continuspinnerij was een groot gebouw nodig, dit kwam er tegenover het hoofdgebouw aan de overzijde van de dijk in een binnendijks wiel, waarvan de vorm nu nog steeds zichtbaar is.

 

Deze spinnerij kwam in 1948 gereed en vandaag de dag kennen we dit gebouw als De Vasim. Eind jaren ‘50 verplaatste de arbeidsintensieve textielindustrie van Nederland naar Azië en in 1969 sloot de NYMA grotendeels haar deuren.


Ondanks dat het gebouw zijn bestaansrecht heeft aan de kunstzijdespinnerij dankt het zijn naam aan de nieuwe bestemming die in 1985 in het immense fabrieksgebouw onderdak vond; de sinterfabriek Vasim (VliegAsSInterMaatschappij). Het bedrijf verwerkte vliegas uit kolengestookte elektriciteitscentrales tot kunstgrind en lytag, een ingrediënt voor lichte betonsoorten en fundering voor asfaltwegen. Bij dit proces gaven de bergen afvalgruis rondom de fabriek veel stofoverlast en na veel protest van de bewoners van Nijmegen-West sloot de fabriek vanwege de milieuoverlast in 2000.


Het gebouw kwam in eigendom van de gemeente en in de daaropvolgende jaren vond het gebouw als Stichting cultuurspinnerij De Vasim onderdak en opslagruimte aan een tentenverhuurbedrijf, werkplaatsen voor ruim 40 kunstenaars en culturele bedrijven en vonden er in de voorste twee hallen veel evenementen en (publieks)activiteiten plaats.

 

Het NYMA-terrein in ontwikkeling
NYMA is in ontwikkeling en de plek voor pioniers. Het voormalige fabrieksterrein is de afgelopen jaren al fink veranderd en wordt de komende jaren nog meer getransformeerd tot de levendige hotspot van Nijmegen met onmisbare industriële sfeer. Een ontwikkeling die een organische groei brengt en waarin tijdelijke en meer defnitieve gebruikers elkaar opvolgen met ruimte voor makers, cultuur, horeca, educatie, sport & evenementen.


Binnen het door ZUS opgestelde raamwerk voor de openbare ruimte worden de bestaande (monumentale) gebouwen gehandhaafd en wordt er een nieuwe fabric met structuren en inrichtingselementen met een herkenbare identiteit door de verschillende plekken geweven. Hierdoor worden de Winselingsedijk als Boulevard, het Waalfront met terras aan de Waal, de Grote Kolk met evenementenruimte en dek aan De Vasim, de Kleine Kolk met ruimte voor sport onder de brug De oversteek en iets verder gelegen kavel 7 met elkaar verbonden. Hierin staan de herkenbare robuuste relicten, het grootse landschap en de industriële logica centraal.


Herkenbare stalen inrichtingselementen in blauwgrijze NYMA-kleurstelling die een overgang/verbinding vormen tussen De Vasim en de openbare ruimte, zijn het opgetilde dek met terras aan de dijk en het transformatorhuis en de brede stalen trap die toegang biedt naar de zuidelijk entree (en vluchtroute) van de eventspaces en ondersteunende kantoren op de verdiepingen in de hallen en het zuidelijke kopgebouw.

 

Het concept / strategie
Voor De Vasim is middels vier stappen; waarderen, verbinden, activeren & verduurzamen, een ruimtelijk concept ontwikkeld waarmee het gebouw gefaseerd op overzichtelijke wijze en met behapbare schaal getransformeerd kon worden. Hierbij stond centraal dat het robuuste karakter van het gebouw zichtbaar werd gemaakt en waar mogelijk in ere werd hersteld (of zelfs versterkt).

 

Om het gebouw met het NYMA-terrein te verweven zijn de gevels meer naar de omgeving geopend en is er een goede en overzichtelijke organisatie ontworpen die aansluit op het NYMA Fabrik. Niet alleen voldoet deze structuur aan de huidige bouwfysica en regelgeving van nu, maar vormt ook duurzame basis voor ingrepen en (functie)wijzigingen in de toekomst. De daaruit volgende ruimtes kunnen op verschillende manieren geactiveerd en geprogrammeerd worden en bieden plekken voor ontmoeting, kruisbestuiving en experiment voor gebruikers en functies onderling naar de omgeving. Tijdens deze stappen is er gekeken of er met een passend klimaatconcept en materialisering het gebouw waar mogelijk kon worden verduurzaamd, waarbij de bestaande installatieruimtes werden benut en er een prettig binnenklimaat voor verschillende activiteiten ontstond. Vanwege de enorme schaal van het gebouw zijn de ontwerpvoorstellen vanuit een low-tech benadering gedaan, aansluitend op de industriële logica van het gebouw en zo werd slim omgegaan met het beschikbare budget. Hierbij stond het creëren van betaalbare (werk)ruimtes voor de beoogde doelgroep van creatieve bedrijvigheid & start-ups centraal.

 

Een robuust relict met heldere organisatie
De Vasim wordt gekenmerkt door zijn immense schaal en bijna sfnx-achtige verschijning. Gelegen aan de dijk, in de kolk, maar zijn herkenbare schoorstenen, repeterende schaaldaken en over de gehele lengte lopende ventilatierug goed zichtbaar vanaf de weg over de brug De Oversteek. 


Een groots betonnen casco bestaande uit vier repeterende schaaldaken doorsneden door twee centrale assen. Één centrale straat van noord- naar zuid die het kopgebouw met schoorstenen aan de dijk, de hallen en het zuidgebouw met wachtgevel met elkaar verbind, voorzien van betonnen jukken en meerdere installatiegangen die benodigd waren voor de verschillende productieprocessen. Één centraal tussenlid tussen de twee hallen die ooit als einde van het gebouw was gedacht. In de nieuwe situatie vormen deze twee centrale straten de hoofdontsluiting en entrees vanaf alle zijden / windrichtingen.


Het gebouw beschikt over twee hoofdniveau’s die beide aansluiten op het maaiveld. Het lager gelegen kolkniveau, vroeger de verdieping waar de eindproducten in de vorm van kunstzijde of vliegaskorrels verzameld werden en vanwaar de expeditie plaats vond was verborgen en dichtgemetseld. Nu is de gehele plint geopend en ontstaan er transparante, uitnodigende bedrijfsruimtes, sportvoorzieningen en horeca elk met een eigen entree aan het maaiveld.


Het tweede niveau is direct ontsloten aan de dijk. Hier was vroeger de hoofdentree voor medewerkers van de fabriek en is het niveau van de hallen waar de weefmachines en latere verwerkingsmachines van de Sinterfabriek stonden. Nu de basis verdieping van de werkstad met creatieve bedrijfsruimtes en evenementenhallen.


De verdiepingen in het noordelijk gelegen dijkgebouw deden vroeger dienst als keuken, kantine, was- & kleedruimte, een ventilatieverdieping met installaties die gekoppeld waren aan de ventilatiegangen en schoorstenen en mengvloer ten behoeve van de chemicaliën en grondstofen die gebruikt werden voor de verschillende productieprocessen en ook gekoppeld was aan één van de gangen in de rug van het gebouw. Het dijkgebouw, nu voorzien van creatieve bedrijfsruimtes en de gangen in de rug zijn gevuld met nieuwe installaties voor de huidige gebruiksfuncties, waardoor de schaaldaken van de hallen vrij van installaties konden blijven.

 

Geopende gevels
De gevels van De Vasim zijn in alle windrichtingen geopend. Ter plaatse van de centrale assen zijn nieuwe vensters geplaatst die toegang bieden tot de collectieve entrees. Deze entrees zijn over meerdere verdiepingen met elkaar verbonden en hebben op de verdieping balkons met functie voor samenkomst.

 

De repeterende structuur van betonnen constructie en schelpdaken, had een invulling van metselwerkbanden en boogramen. De boogramen waren dichtgezet met glazenbouwstenen, maar de oorspronkelijke betonnen ribben, waar vroeger de stalen fabrieksramen in zaten waren nog aanwezig. Door deze vensters op moderne wijze terug te brengen valt het licht weer vanaf boven in de hallen, zijn vanaf buiten de schelpdaken zichtbaar en is er vanaf de werkruimtes op de verdiepingen ook direct zicht naar de kolk en brug de oversteek.


In beide zijgevels zijn op dijkniveau in de metselwerk banden nieuwe openingen toegevoegd, die aan de oost- en westzijde elk op hun eigen manier reageren op de schaal van de omgeving en achterliggende functies. Aan de westzijde zijn vier grote vensters naar de grote kolk toegevoegd, waarvan er twee vast en te openen zijn. Het meest linker venster biedt toegang naar het dek met terras, het derde venster van links wordt gebruikt voor het laden- en lossen van de eventruimte. Aan de oostzijde zijn ter plaatse van de ateliers kleinere vensters toegevoegd die zorgen vor daglicht in de verschillende atelierruimtes, dans- en circusschool en geven zicht op het buitensportplein op de Kleine Kolk en onder de bogen van de brug.


Industrieel interieur
De eerste twee hallen vormen de Werkstad en hier in is een nieuw houten element toegevoegd dat als een industriele machine in de twee hallen is geland. Een verwijzing naar de machine die vroeger in deze twee hallen stond voor de verwerking van vliegas. Het houten volume heeft 3 niveaus en biedt onderdak aan meerdere ateliers, studio’s van verschillende soorten creatieve ondernemers en leslokalen voor de hogeschool. Het houten meubel vormt een verzachting tegenover de brute betonnen binnenwereld. De industriele bleekgroene kleurstelling komt op meerdere plaatsen als accentkleur terug en vormt een verbindend onderdeel in de ingrepen en nieuw toegevoegde elementen in het gehele gebouw. De restruimte op het dijkniveau biedt plek voor ontmoeting en interactie, ruimte voor expositie, terras van de horeca en wordt samen met de gebruikers de komende jaren ingevuld en tot leven gebracht.

 

Fotograaf Architectuur: Stijn Poelstra fotografie & video

Fotograaf Oostgevel & gebruikers: Thea van den Heuvel Fotografe

locatie:
Nijmegen
categorie:
Transformaties, Publieke gebouwen
m2:
12.000
opdrachtgever:
Lingotto
Team:
KlokGroep, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], Croes
programma:
ruimte voor creatieve bedrijven, cultuur, sport, evenementen en horeca
periode:
2021 - 2023
Download PDF
ZECC-Vasim-0N-001-situation.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-outside-facade-V.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-outside-central-.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-floor-kolkniveau.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-interior-making.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-interior-sport.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-outside-facade-d.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-floor-dijkniveau.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-interior-multi-u.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-innside-central-.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-interior-werksta.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-floor-verdieping.jpg
1Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-section.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-exploded_view_fu.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-historic.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-innside-central-.jpg
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-outside-entrance.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-section-.jpg
1Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-outside-entrance.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-outside-facade-c.JPG
Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-outside-detail.JPG

Meer Transformaties

  • Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-interior-werksta.jpg

    De Vasim

    locatie:
    Nijmegen
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    12.000
    opdrachtgever:
    Lingotto
    Team:
    KlokGroep, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], Croes
    programma:
    ruimte voor creatieve bedrijven, cultuur, sport, evenementen en horeca
    periode:
    2021 - 2023
  • 4Zecc_Architecten-transformation-Water_tower-housing.JPG

    Watertoren Utrecht

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    920
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    R&R Bouw, Neveschips, IMd, FMax-Isaac, DGMR
    programma:
    exclusief woonhuis, 3 appartementen, commerciële ruimte
    periode:
    2012 - 2022
  • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City_Hall-exterior-head.JPG

    Gemeentehuis Renswoude

    locatie:
    Renswoude
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    1.060
    opdrachtgever:
    Gemeente Renswoude
    Team:
    Van Vliet Bouwmanagement, M3E, IBT, Gemeente Renswoude, Bouwbedrijf Osnabrugge, IRP Bouwadvies
    programma:
    Raadhuis, kantoren
    periode:
    2020 - 2023
  • Zecc-Coberco-fabriek-Arnhem-housing-interior-hall.jpg

    Cobercofabriek Arnhem

    locatie:
    Arnhem
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    16.000
    opdrachtgever:
    BPD Ontwikkeling
    Team:
    Delva landscape, Orange architects, Studiospacious
    programma:
    66 appartementen, 30 ggb
    periode:
    2022 - heden
  • Zecc-Duvelhof-housing-transformation-Tilburg-courty.jpg

    Duvelhof Tilburg

    locatie:
    Tilburg
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    8.100
    Team:
    Studio REDD, Nico de bont, Hazenberg Bouw, De Bouwecoloog
    programma:
    creatieve ateliers, 20 appartementen, commerciële ruimte, ondergronds parkeren
    periode:
    2020 - heden
  • 1Zecc-KPN-hof-Apeldoorn-header.jpg

    KPN-hof Apeldoorn

    locatie:
    Apeldoorn
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties, Gebiedsontwikkeling
    opdrachtgever:
    Explorius
    Team:
    Flux Landscape, Gemeente Apeldoorn
    programma:
    95 woningen, horeca, werken, commerciële ruimte
    periode:
    2023 - heden
  • 122-Zecc_Architecten-Tweede_Kamer-parliament-transfo.JPG

    Tijdelijke Huisvesting Tweede Kamer

    locatie:
    Den Haag
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    80.000
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf
    Team:
    Strukton Worksphere
    programma:
    publieke entree, plenaire zaal, commissiezalen, kantoren, restaurants en horeca
    periode:
    2017 - 2021
  • 10Zecc_architecten-Onderdelenloods-transformation-Utr.jpg

    Onderdelenloods

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    1.700
    opdrachtgever:
    Zecc Vastgoed BV
    Team:
    R&R Bouw
    programma:
    5 kantoorstudio's
    periode:
    2021 - heden
  • 01-Zecc_Architecten-Bergen-Family_Farmhouse-Stolpbo.jpg

    Stolpboerderij Bergen

    locatie:
    Bergen
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    BOOM landscape
    programma:
    Hedendaags familiehuis
    periode:
    2022 - heden
  • Zecc-Bibliotheek_Utrecht-KH-003_TITLE.jpg

    Interieur Bibliotheek Neude

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    9.000
    opdrachtgever:
    De Bibliotheek Utrecht
    Team:
    Rijnboutt, Jurriens B.V. maar! bouwmanagement, Coors, Keijsers, Gispen
    programma:
    bibliotheek, kantoren, horeca, vergaderzalen, auditorium
    periode:
    2015 - 2020
  • 01-Zecc_Architecten-Utrecht-house-steel-craft.JPG

    Steel Craft House

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    m2:
    120
    opdrachtgever:
    R. Manders en H. Caspersen
    Team:
    staalstudio, vrienden, vof de Bouwmaat
    programma:
    woning
    periode:
    2011 - 2020
  • 02_Spoorzone_Zwolle.jpg

    Visie De Loodsen - Spoorzone Zwolle

    locatie:
    Spoorzone Zwolle
    categorie:
    Transformaties, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    78.000
    opdrachtgever:
    NS / Museum de Fundatie / ArtEZ / Cibap / Gemeente Zwolle
    Team:
    BGSV
    programma:
    museum, onderwijs, creatieve en culturele bedrijvigheid, innovatie district, wonen, kantoor, culturele voorzieningen, horeca, exposities en tentoonstellingen
    periode:
    2021-2022
  • 6Herbestemming_wonen_werken-project-23-Herbestemmin.jpg

    Woonkerk XL

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    475
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Rietveld interieurbouw
    programma:
    Transformatie kerk tot ruimtelijk woonhuis
    periode:
    2007-2009
  • 1Zecc_Architecten-Ruimzicht_Den_Haag-48.jpg

    Ruimzicht Den Haag

    locatie:
    Den Haag
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties
    opdrachtgever:
    Staedion/ Heijmans Vastgoed
    programma:
    81 sociale huurwoningen, commerciële plint
    periode:
    2020 - heden
  • 15-Zecc_Architecten-GAK_gebouw-Amsterdam-transforma.JPG

    GAK middendeel

    locatie:
    Amsterdam
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    10.000
    opdrachtgever:
    Steenvastgoed
    Team:
    WDJArchitecten, ABT, DPA, Huygen
    programma:
    120 hotelkamers, lounge
    periode:
    2015 - 2020
  • Zecc_Architecten-villa-manor-marble-concrete-01A.JPG

    Buitenplaats Provincie Utrecht

    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Van Rossum, Nijeboer - Hage, Remy Meijers
    programma:
    woonhuis, kantoor
    periode:
    2016 - 2020
  • CAB-Cartesius-transformation-old-masonry-Zecc_Archi.jpg

    Transformatie CAB Cartesiusdriehoek

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    opdrachtgever:
    BPD / Lingotto
    Team:
    ZUS, CCO, Arup
    programma:
    leisure, maak industrie, appartementen
    periode:
    2017 - 2018
  • 52_Zecc_Architecten-transformation-Werkspoor_factor.JPG

    Werkspoorfabriek

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties
    m2:
    9.200
    opdrachtgever:
    Overvecht Vastgoed
    Team:
    Van Kessel Bouw, Respace, Kijk op Bouwen, Baas B.V, H2O Installatietechniek, Van Roekel & van Roekel, Wunderhund, Flux Landscape
    programma:
    creatieve bedrijven, maakindustrie, bierbrouwerij
    periode:
    2016 - 2019
  • 4Zecc_Architecten-transformation-Tweede_Daalsedijk-f.JPG

    Herbestemming Wagenmakerij

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties
    m2:
    1.200
    opdrachtgever:
    NS-Stations
    Team:
    Except, Aversch, Nieman
    programma:
    kantoren, multifunctioneel gebouw
    periode:
    2015 - 2017
  • Boothstraat-Zecc-transformation-masonry_lamellae-04.JPG

    Studentenhuisvesting

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties
    Team:
    Versteeg Utrecht
    programma:
    studentenhuisvesting
    periode:
    2014 - 2016
  • santpoort_zecc_wonen_cortenstaal_spoorhuis01.jpg

    Spoorhuis

    locatie:
    Santpoort
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    100
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR
    periode:
    2009 - 2012
  • Zecc_Architecten_Woonboerderij_Utrecht_wood_concret.jpg

    Woonboerderij

    locatie:
    provincie Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    950
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR, Van Rhenen, BOOM
    programma:
    woonhuis, kantoor, atelier
    periode:
    2013 - 2016
  • appartement_kapel_kerk_monument_utrecht_herbestemmi.jpg

    Woonkapel

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    250
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Thesis Bouw Nieuwegein
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2006 - 2007
  • 1NH_hotel_27_.JPG

    Sidewall(k)

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    Gemeente Utrecht
    Team:
    Bouwbedrijf van den Engel
    programma:
    Gevel van hergebruikte stoeptegels
    periode:
    2012 - 2014
  • 19Zecc_Herbestemming_exterieur_Drents_Archief_Assen.jpg

    Drents Archief 3.0

    locatie:
    Assen
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    3.300
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf en Drents Archief
    Team:
    Brands Bouwgroep B.V.
    programma:
    Openbaar archief
    periode:
    2010 - 2012
  • 2zecc_architects-water_tower-den_bosch-transformatio.JPG

    Watertoren

    locatie:
    Den Bosch
    categorie:
    Transformaties
    opdrachtgever:
    BOEi
    Team:
    BAM Utiliteitsbouw, Schakel & Schrale
    programma:
    Kantoren & horeca
    periode:
    2011 - 2014
  • Zecc_Architecten-Mout-Hilversum-Eurobioscoop-food_h.JPG

    Foodhall MOUT met Brouwerij

    locatie:
    Hilversum
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    1.000
    opdrachtgever:
    Teus Kroon
    programma:
    Foodhall, Gooische bierbrouwerij
    periode:
    2016 - 2017
  • Zecc_Architecten-transformation-housing-masonry-Ams.jpg

    Studie Herontwikkeling Telefoongebouw

    locatie:
    Amsterdam
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties
    m2:
    3.300
    opdrachtgever:
    Aham Vastgoed
    Team:
    Van Rossum
    programma:
    appartementen
    periode:
    2016 (selectie)
  • 4StJansklooster_zecc_monument_vitens_watertoren_her.JPG

    Uitkijktoren Sint Jansklooster

    locatie:
    Sint Jansklooster
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    BOEi / Vitens en Natuurmonumenten
    programma:
    Uitkijktoren
    periode:
    2007 - 2014
  • 2Zecc_Architecten-Polygonale_Loods-transformation-re.JPG

    Polygonale Loods

    locatie:
    Tilburg
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    1.500
    opdrachtgever:
    BOEi
    Team:
    EVE, BAM, Hugo Interieurvormgeving
    programma:
    restaurant, evenementenruimte
    periode:
    2015 - 2017
  • 5energieneutraal_monument_enul_driebergen_zecc_part.jpg

    Duurzaam Monument

    locatie:
    Driebergen
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    opdrachtgever:
    Particulier / Stichting Duurzaam Renoveren van Historische Gebouwen
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2009 - 2010
  • Zecc-transformation-water_tower-monument-house-Soes.jpg

    Woonwatertoren

    locatie:
    Soest
    categorie:
    Transformaties, Particulier, Interieur
    m2:
    280
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Plegt-Vos. Middelkoop
    programma:
    woonhuis
    periode:
    2002 - 2004
  • 1Zecc_Klushuis_Rolf_FR_Pompstraat_Rotterdam_architec.jpg

    Zwarte parel

    locatie:
    Rotterdam
    categorie:
    Transformaties, Particulier
    opdrachtgever:
    Particulier
    Team:
    Studio Rolf.fr
    programma:
    woning en atelier
    periode:
    2008 - 2012

Meer Publieke gebouwen

  • Zecc-Nobelkwartier-De_Bilt-Sporthal-housing-front-r.jpg

    Nobelkwartier De Bilt

    locatie:
    De Bilt
    categorie:
    Woningbouw, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    6.400
    opdrachtgever:
    Gemeente De Bilt / H.F. Witte Centrum / SSW
    Team:
    IBT, DWA, M3E, Anyverse, Odin Wenting bouwadvies
    programma:
    sporthal, bijeenkomstcentrum met horeca, 10 appartementen, 8 ggb
    periode:
    2019 - heden
  • Zecc-Vasim-Nijmegen-transformation-interior-werksta.jpg

    De Vasim

    locatie:
    Nijmegen
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    12.000
    opdrachtgever:
    Lingotto
    Team:
    KlokGroep, ZUS [Zones Urbaines Sensibles], Croes
    programma:
    ruimte voor creatieve bedrijven, cultuur, sport, evenementen en horeca
    periode:
    2021 - 2023
  • Zecc-Gemeentehuis-Renswoude-City_Hall-exterior-head.JPG

    Gemeentehuis Renswoude

    locatie:
    Renswoude
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    1.060
    opdrachtgever:
    Gemeente Renswoude
    Team:
    Van Vliet Bouwmanagement, M3E, IBT, Gemeente Renswoude, Bouwbedrijf Osnabrugge, IRP Bouwadvies
    programma:
    Raadhuis, kantoren
    periode:
    2020 - 2023
  • Zecc-Coberco-fabriek-Arnhem-housing-interior-hall.jpg

    Cobercofabriek Arnhem

    locatie:
    Arnhem
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    16.000
    opdrachtgever:
    BPD Ontwikkeling
    Team:
    Delva landscape, Orange architects, Studiospacious
    programma:
    66 appartementen, 30 ggb
    periode:
    2022 - heden
  • Zecc-Duvelhof-housing-transformation-Tilburg-courty.jpg

    Duvelhof Tilburg

    locatie:
    Tilburg
    categorie:
    Woningbouw, Transformaties, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    m2:
    8.100
    Team:
    Studio REDD, Nico de bont, Hazenberg Bouw, De Bouwecoloog
    programma:
    creatieve ateliers, 20 appartementen, commerciële ruimte, ondergronds parkeren
    periode:
    2020 - heden
  • 122-Zecc_Architecten-Tweede_Kamer-parliament-transfo.JPG

    Tijdelijke Huisvesting Tweede Kamer

    locatie:
    Den Haag
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    80.000
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf
    Team:
    Strukton Worksphere
    programma:
    publieke entree, plenaire zaal, commissiezalen, kantoren, restaurants en horeca
    periode:
    2017 - 2021
  • 01-Zecc_Architecten-Klaprozenweg-ensemble-voorgevel.jpg

    Klaprozenweg Amsterdam

    locatie:
    Amsterdam-Noord
    categorie:
    Woningbouw, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    Urban Fabric en Hoorne Vastgoed
    Team:
    Buro Ruim
    programma:
    Supermarkt, 86 huurappartementen, commerciële plint, Ondergrondse parkeergarage
    periode:
    2022 - heden
  • Zecc-Bibliotheek_Utrecht-KH-003_TITLE.jpg

    Interieur Bibliotheek Neude

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    9.000
    opdrachtgever:
    De Bibliotheek Utrecht
    Team:
    Rijnboutt, Jurriens B.V. maar! bouwmanagement, Coors, Keijsers, Gispen
    programma:
    bibliotheek, kantoren, horeca, vergaderzalen, auditorium
    periode:
    2015 - 2020
  • 101-Zecc_Architecten-LRC-parking_garage-masonry-pref.JPG

    Parkeergebouw Berlijnplein

    locatie:
    Leidsche Rijn Centrum
    categorie:
    Publieke gebouwen
    m2:
    20.500
    opdrachtgever:
    Gemeente Utrecht
    Team:
    BBN, IMd ingenieurs, Verhoef Installaties, HCPS
    programma:
    parkeergarage
    periode:
    2016 - 2020
  • 15-Zecc_Architecten-GAK_gebouw-Amsterdam-transforma.JPG

    GAK middendeel

    locatie:
    Amsterdam
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    10.000
    opdrachtgever:
    Steenvastgoed
    Team:
    WDJArchitecten, ABT, DPA, Huygen
    programma:
    120 hotelkamers, lounge
    periode:
    2015 - 2020
  • CAB-Cartesius-transformation-old-masonry-Zecc_Archi.jpg

    Transformatie CAB Cartesiusdriehoek

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen, Gebiedsontwikkeling
    opdrachtgever:
    BPD / Lingotto
    Team:
    ZUS, CCO, Arup
    programma:
    leisure, maak industrie, appartementen
    periode:
    2017 - 2018
  • Zecc-Utrechts_Archief-Interieur-Kast-Balie-Shop-Tra.JPG

    Utrechts Archief

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Interieur, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    Utrechts Archief
    Team:
    Bouman Bouw Realisatie BV
    programma:
    openbaar archief
    periode:
    2012 - 2013
  • 1NH_hotel_27_.JPG

    Sidewall(k)

    locatie:
    Utrecht
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    Gemeente Utrecht
    Team:
    Bouwbedrijf van den Engel
    programma:
    Gevel van hergebruikte stoeptegels
    periode:
    2012 - 2014
  • 19Zecc_Herbestemming_exterieur_Drents_Archief_Assen.jpg

    Drents Archief 3.0

    locatie:
    Assen
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    m2:
    3.300
    opdrachtgever:
    Rijksvastgoedbedrijf en Drents Archief
    Team:
    Brands Bouwgroep B.V.
    programma:
    Openbaar archief
    periode:
    2010 - 2012
  • Zecc_Architecten-Mout-Hilversum-Eurobioscoop-food_h.JPG

    Foodhall MOUT met Brouwerij

    locatie:
    Hilversum
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    1.000
    opdrachtgever:
    Teus Kroon
    programma:
    Foodhall, Gooische bierbrouwerij
    periode:
    2016 - 2017
  • 4StJansklooster_zecc_monument_vitens_watertoren_her.JPG

    Uitkijktoren Sint Jansklooster

    locatie:
    Sint Jansklooster
    categorie:
    Transformaties, Interieur, Publieke gebouwen
    opdrachtgever:
    BOEi / Vitens en Natuurmonumenten
    programma:
    Uitkijktoren
    periode:
    2007 - 2014
  • 2Zecc_Architecten-Polygonale_Loods-transformation-re.JPG

    Polygonale Loods

    locatie:
    Tilburg
    categorie:
    Transformaties, Publieke gebouwen
    m2:
    1.500
    opdrachtgever:
    BOEi
    Team:
    EVE, BAM, Hugo Interieurvormgeving
    programma:
    restaurant, evenementenruimte
    periode:
    2015 - 2017